Scrabble-hjälp Hitta godkända Scrabble-ord med denna gratis Scrabble-ordbok.

Blank bricka

0
1
2

Hitta och kontrollera Scrabble-ord få hjälp online med Scrabble-ordboken

1 Scrabble-hjälp

Vilka ord är godkända när man spelar Scrabble och vilka poäng ger de? Vår Scrabble-hjälp innehåller hjälpsam information som hjälper dig bli bättre på Scrabble.
2

Sök online efter Scrabble-ord


Skriv in bokstäverna i eller utan ordning i sökrutan.

Du kan också välja blanka brickor.

3

Hitta Scrabble-ord


Alla godkända Scrabble-ord och deras poängvärden listas i sökresultaten.

Skriv in bokstäverna du vill skapa ord med i vår Scrabble-hjälp. Vi visa alla giltiga Scrabble-ord som finns samt vilka poäng de ger i spelet. Du kan också ange upp till två tomma brickor, att de tas med tas också hänsyn till i beräkningen av poängvärdena.


Så fort någon nämner namnet Scrabble så får alla en bild i huvudet av det där spelet med bokstäver uppradade på den lilla brickhyllan – och med god anledning. Det här brädspelet ett av få som har varit varit så otroligt populärt i flera årtionden. Vi vill hylla detta klassiska spel genom att berätta lite om dess historia och de olika sätt man kan spela Scrabble på.


Spelets historia


Spelets rötter går tillbaka hela vägen till 1931, när arkitekten Alfred Mosher Butts kom på spelet "Lexico". Butts vision var att skapa ett spel där spelarna behövde lika mycket tur som skicklighet för att vinna. Det gick redan då att känna igen den enkla idén med bokstäver som Scrabble sedan baserades på, men Lexico hade inget spelbräde och fördelningen av bokstäver var annorlunda. Till en början försökte Butts marknadsföra spelet på egen hand, men han var inte särskilt framgångsrik. Han fortsatte dock att utveckla spelet och skapade till sist ett spelbräde till det och döpte om det: Criss-Crosswords. Trots dessa förändringar såg spelet inte några större framgångar.


Allting förändrades år 1948. Då skrev Butts över rättigheterna till spelet till en advokat som hette James Brunot, med villkoren att Butts skulle få provision för varje exemplar som såldes. Brunot skaffade patent på spelet och började tillverka spelet storskaligt. Spelets namn hade ändrats till Scrabble och det blev snabbt en bästsäljare i Nordamerika.


Vilka varianter av Scrabble finns det?


Det är föga förvånande att ett så enkelt spel har fortsatt utvecklas med åren, och att nya varianter dykt up då och då. Nu vill vi ge dig en kort introduktion till de mest populära varianterna av Scrabble.


Simultan-Scrabble


I den här varianten tävlar flera spelare (på vissa Scrabble-festivaler kan det vara hundratals spelare) mot varandra samtidigt. Varje spelare får samma antal bokstäver och spelar på samma spelbräde. Om det uppstår tvister om en plats på brädet redan är upptaget så tilldelas rutan den person vars ord ger högst poäng.


Solo-Scrabble


Scrabble är ett av de där ovanliga spelen som lämpar sig extremt väl för att spelas av en spelare. I den här solo-varianten kan man spela med antingen en eller två brickhyllor. Som alltid är målet att använda sina bokstäver för att få så många poäng som möjligt. Den här varianten kallas ibland för övning eftersom det också är ett utmärkt sätt att bli bättre.


Super-Scrabble


Den här Scrabble-varianten har bara funnits sedan 2007 (i sin Deluxe-version) och är mycket mer komplex än "vanliga" Scrabble. Spelbrädet är större och bonusarna är större, och det har nästan dubbelt så många bokstäver. De här förändringarna låter spelarna skapa ord som tidigare inte var möjliga. Därför är den här varianten ett utmärkt val för den erfarna Scrabble-spelaren som är ute efter en ny utmaning.