Hitta motsatsord (antonymer)

Skriv in ordet du vill hitta antonymer för i sökrutan. Sen klickar du på ordet du letar efter i rullgardinsmenyn som visas under sökrutan. Då kommer du till en lista med alla matchande motsatsord för ditt ord.  

  Sök och hitta motsatserantonymer & ord med motsatt betydelse

  1

  Motsatsord / Antonymordbok


  Vad är motsatsen till farlig och vilka antonymer finns det för detta ord?

  Du hittar snabba svar på dina frågor om ord med motsatta betydelser i vår Antonymordbok.

  2

  Hitta ord med motsatta betydelser


  Skriv bara in ett ord i sökrutan som du vill hitta lämpliga antonymer för.

  Det finns tiotusentals uppslagsord i Antonymordboken.

  3

  Hitta & dela antonymer


  Antonymordboken älskar dina bidrag.

  Vi tar gärna emot dina förslag på nya antonymer. Bidrag granskas snabbt och läggs till i ordboken.

  Letar du efter motsatsen till ett visst ord? Vår antonymdatabas kan garanterat hjälpa dig. Bara skriv in ordet du vill hitta antonymer för i sökrutan ovan och klicka på knappen "Sök". Då visas en lista över alla antonymer som finns tillgängliga för ditt ord.


  Vad är en antonym?


  Antonym är en term som kommer från semantiken, vilket är ett områden inom lingvistik där ords betydelse analyseras. Ordet härstammar från de grekiska orden för "mot, till skillnad mot" och "namn". Antonymer är ett par av två ord som har motsatta betydelser, vilket är anledningen till varför de ofta bara kallas för motsatsord. Hur stor skillnaden är mellan betydelserna kan variera och kan gå från extremer som till exempel "het" och "kall", till mer subtila skillnader, som till exempel "varm" och "sval". De används dessutom för att definiera motsatta processer eller riktningar. Semantiskt så beskriver antonymitet förhållandet mellan två ord som har motsatta betydelser.


  Speciella typer av antonymer


  En speciell typ av antonymer är komplementära antonymer. Dessa ord är ömsesidigt uteslutande absoluta motsatser som inte går att gradera, som till exempel "levande" och "död". En autoantonym eller kontronym är ett ord med flera olika betydelser, där ett av orden innehåller motsatta betydelser. Till exempel kan ordet "damma" betyda att någonting orsakar damm eller avlägsnar damm. Kortfattat man man se autoantonymer som ord eller fraser som motsäger sig själva.


  Uppbyggnad


  Även om många antonymer utgörs av par av två distinkta ord såsom "slumpmässig" och "specifik" så går det även att använda prefix för att skapa en motsatt betydelse för ett ord, som till exempel "gilla" och "ogilla". Vanliga prefix för att skapa antonymer är o-, ir-, in-, av-, il, och de-. Homonymer, eller ord som uttalas eller stavas likadant, som till exempel "kör", "tomten" eller "kall", har olika antonymer för deras respektive betydelser.


  Användning av antonymer


  Att kunna para ihop antonymer är ofta en uppgift som dyker upp i IQ-test. Att kombinera antonymer används oftast inom retoriken, till exempel i oxymoroner som "öronbedövande tystnad" eller paradoxer som "om det är något jag vet så är det att jag inte vet något". Motsatsen till en antonym är en synonym, vilket betyder att man även kan hitta synonymer genom att negera en antonym.