Anagramgenerator

Du kan skriva in bokstäver här för att skapa dina egna anagram med vår Anagramgenerator. Bara skriv in dina bokstäver i sökrutan och klicka på sök-knappen. Du får då en lista med anagram som du har genererat.

Skapa anagram genom att ändra ordningen på bokstäverna i ett ord för att skapa nya ord.

1

Ändra ordningen på bokstäver för att skapa nya ord.


Du kan skapa nya ord med olika betydelser genom att kasta om eller ändra ordningen på bokstäverna i ett ord.
Låt vår Anagramgenerator göra detta åt dig.

2

Hitta anagram


Använd sökrutan för att skriva in antingen de ord eller bokstäver du vill skapa nya ord med.

3

Hitta andra ord med samma bokstäver


Anagramgeneratorn hittar alla andra ord som innehåller samma bokstäver.

Vad är anagram?


Anagram är bland de mest populära ordlekarna och vår fallenhet för dem bestäms ofta i barndomen. Dessutom är anagram ett viktigt stilmedel i litteratur och i spionernas värld används de för att kryptera meddelanden.


När du kastar om bokstäverna i ett ord för att skapa andra ord som betyder något så skapar du anagram. Till exempel kan man kasta om bokstäverna i ordet bastu för att skapa ordet busat. Vissa ord kan inte ge några anagram som betyder något medan andra ord kan skapa många, som till exempel ängel-älgen-lägen. Anagram kan också skapas av fraser eller till och med hela meningar, som till exempel "sås i rören" – "rör i såsen".


En speciell typ av anagram är palindromen. Det är ett anagram som ger samma ord vare sig om man läser det vanligt eller baklänges, som till exempel "ror" eller "kök". Precis som med anagram så finns det palindromer som utgör hela fraser eller meningar, som till exempel "Sirap i Paris" eller "Ni talar bra latin".


Ordet anagram kommer från de grekiska orden "ana" (tillbaka, baklänges) och "gramma" (bokstav). De gamla grekerna tyckte om att skapa anagram och de är fortfarande ett av de mest populära ordpusslen.


Den hellenistiska poeten Lycrophon har getts äran för att vara den första personen som använde anagram i en av sina hommager. Sedan dess har anagram blivit väldigt populära i litterära kretsar. De används som ett stilmedel i Dantes gudomliga komedi och många poeter och författare har publicerat sina verk under pseudonymer som var anagram av deras riktiga namn.